Hoppa till sidans innehåll

Grönt lopp. Kerstin Strandqvist, Hjördis Boqvist, och Ingeborg Andersson tycker att det här blir det grönaste lopp de deltagit i med tanke på hur det ser ut i naturen.

Grönt lopp. Kerstin Strandqvist, Hjördis Boqvist, och Ingeborg Andersson tycker att det här blir det grönaste lopp de deltagit i med tanke på hur det ser ut i naturen.

Fotograf:
Johnny Samuelsson

Vårruset för tjugonde gången

De utgör en ihärdig trio. Hjördis Boqvist, Ingeborg Andersson och Kerstin Strandqvist har sprungit 20-årsjubilerande Vårruset samtliga gånger. I dag blir det tjugonde loppet.

1989 startade arrangemanget i sex städer i landet och 1990 var det även Halmstads tur att genomföra den vårliga festligheten där det inte gäller att springa fortare än andra:

– Det är hela inramningen, den härliga stämningen och gemenskapen som är det viktiga med Vårruset, säger Ingeborg Andersson som ingår i ett lag från kostservice på Länssjukhuset i Halmstad.

Hallandsposten träffar de envisa tre vid Gipen på Galgberget där såväl start som mål för ”ruset” finns. Det är dessutom platsen för festen efteråt.

Hjördis Boqvist, Hyltebruk, har alltid hållit på med löpning i alla dess former:

– Orientering har det varit mycket av förstås och så har jag varit med i en mängd olika lopp som Göteborgsvarvet, Broloppet år 2000 och flera andra, säger Hjördis, som är aktiv i ett lag från Rydö allmänna sportklubb.

Inför Vårruset förra året hade hon en skada, axeln hade hoppat ur led. När hon fick frågan om hon verkligen skulle springa loppet blev svaret: ”Det är ju inte armarna man springer med”.

I år är det lite värre på skadefronten:

– Jag bröt båda benen i vänstra armen när jag föll i en trappa i januari. För en vecka sedan var jag inne för att ta stygn som glömts bort och de gjorde annat som hade att göra med spikar och plattor efter operationen.

– I år går jag runt tror jag, säger Hjördis Boqvist, som berättar att hon inte får ha den skadade armen i mitella för läkarna.

Kerstin Strandqvist, Unnaryd, är med i ett lag från Posten.

– Det är en fin folkfest och så slår man ett slag för friskvården, säger hon.

Hur har vädret varit de här 19 gångerna som loppet genomförts? Jo, någon gång har det regnat, men:

– Oftast är det fint väder, åtminstone minns man det så, intygar den löpande trion.

Antalet deltagare?

– Första året var det inte så många, men sedan ökade det mycket kraftigt. De allra senaste åren har det gått ner. Nu får man hoppas att det är på väg uppåt igen, säger Ingeborg Andersson.

Publiken har också minskat på senare år och det är lite synd tycker de.

– Det är så roligt när det står anhöriga och andra och hejar på oss, säger Kerstin Strandqvist.

 
Skribent: Anders Aili This is a mailto link

Postadress:
Rydö Allmänna SK - Friidrott
Godhult 104
31491 Hyltebruk

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link